Friday, July 07, 2006

Persepsi Awam Terhadap ATM Revisited

Baru-baru ini RSAF mengumumkan penubuhan Sqn 120 yang mengoperasikan helicopter penyerang AH-64D Longbow Apache. Ni cerita lama sebenarnya sebab dah lama RSAF memiliki Apache Cuma ditempatkan di Amerika Syarikat sehingga berita tersebut dikeluarkan. Dan sepertimana ditunjukkan dalam Operation Iraqi Freedom, Apache bukanlah unstoppable machine. Banyak juga yang ditembak jatuh atau mengalami kerosakan mekanikal. Masalahnya ramai orang Malaysia yang masih ternganga mulut bila disebut ‘Apache’ dan seterusnya memandang rendah keupayaan ATM berbanding negara lain sehingga ke tahap yang aku rasa menghina. Tetapi yang bercakap tu bercakap guna lutut dan bukan dengan akal dan lebih bersifat ‘talk cock and bull’ – tak tau apa yang mereka cakap. Ini contoh yang aku dapat:

Singapore’s 120 Squadron Apache AH-64D attack helicopters ready liao…..so what will Jaguh Kampung UMNO members have to say?”

“Wah Singapore Armed Forces has 125 planes Malaysia only has 71. How to fight lar like that?”

“Apaches (thumbs up) Can tar pau the Malaysian tanks easily”

We talk as if Mas-Sg are going to have a war lidat. If so Penang must claim for independence”

“30% Malaysia punya APC can not work because no spareparts and lack of maintenance…source from Turkey lagi”

“I think SG just send 3 Apache and can tapow the entire tentera darat already”

“Tanks from Poland language all polish, inside the tanks got many translation stickers stick to panel….another bolehland achievement.

“My gf father was a ex mechanic for the air force told me bolehland always go to US scrape(sic) yards to buy old airplane. That’s y u always see so many crashes.”

Terbakar aku baca statement tu. Dan dari forum tu, aku rasa depa ni semua bukan budak sekolah lagi, kurang2 dah masuk kolej. Tapi cara pemikiran depa kelihatan terlalu memandang rendah keupayaan ATM. Dan dari beberapa statement tu menampakkan kebodohan masing-masing. Ambil contoh ‘stiker bahasa Poland’ tu. Malaysia ada membeli senjata dari negara bukan berbahasa Inggeris lain seperti Sweden, Perancis dan Jerman…takde pun stiker alihbahasa. How childish! Dan statement terakhir pasal beli pesawat lama. Bukan semua pesawat Malaysia dibeli dari US. Dan pesawat yang keluar dari boneyard cuma Skyhawk. Tapi dari posting dia seolah-olah semua pesawat Malaysia diambil dari kubur pesawat. Dan kata-katanya yang bapak gf dia ex TUDM memang berbau najis sebab F-5 dulu pesawat baru. Juga dengan Tebuan. Hawk pula dari UK, MiG-29 dari Rusia. So how come TUDM 'always go to US'?

Itu baru sebahagian kecil sahaja…tu belum tengok kat forum macam lowyat lagi. Aku rasa elok sangatlah ATM pertingkatkan lagi PR mereka SEKARANG. Bukan setakat ATM saja, malah apa-apa jentera kerajaan yang berkaitan perlu turut serta (that’s you RTM!). Dan orang-orang yang memberi stament di atas tu aku rasa patut disisihkan atau kalau ditakdirkan perang meletus dihantar ke medan perang dengan tanpa flak jacket, helmet dengan peluru satu magazine aje dengan arahan stand fast, don’t budge an inch and given the toughest sector of the front…in order to easily getting rid of them!!

7 comments:

tin said...

Biasa la tu. kengkadang malas nak bagi penerangan kat golongan yang "terlebih terrer" nih. macam dah jadi jeneral 10 tahun dah. pada hal ilmu takat buku lali pun belum.

Bab PR Mindef ni no komen. cuma mentaliti zaman insurgensi ni mesti diubah la. ini tak. sikit-sikit rahsia, sikit-sikit rahsia. Ingat lagi masa kecik- kecik dulu wa pernah tulis kat PR Mindef mintak gambar A-4 Skyhawk. dekat sebulan wa terima surat depa yang caskap gambar tak leh bagi "diatas sebab-sebab kerahsiaan dan keselamatan". wa tulis kat PR US Navy, bukan setakat gambar, dikirimnya the whole directory of ships, aircrafts and weapon systems depa. happy wa...

many a people forget that psychology is one powerful deterrence. like sun tze said, when you're small, make yourself look big :P

Foxey said...

hmmm... as my mum selalu ckp : kong pun bok yong la Alpha...

loppiess said...

mereka2 yg beri komen +ve di atas adalah golongan komunis terakhir. Bagi mereka apapun yg dibuat gov salah. Mereka golongan rakyat tak sedar di untung. Mereka penderhaka.

Alpha The Kerastangan said...

tin
Ada forumner di US nak tengok dalaman pesawat USAF(apa saya tak ingat). Mula-mula crewew keberatan gak tapi bila orang tu kata dia modeler dan nak tengok detailing...terus diberinya kebenaran!

foxey
Mother you cakap apa tu fox?

loppies
Kill Them! Die! Die! Die!

Azhar Ahmad said...

Walaupun, kita perlukan banyak perubahan tersebut (kalau dibandingkan ngan Singapore), tetapi kita perlu ingat. Dimana nak cari duit nak beli benda alah tu. Bial dipusin-pusin balik cerita tu, sapa yang kena? Rakyat gak yang kena. Bila minyak dok naik, abis sema org dok bisin. Adaka? Tapi, bila malaysia dok takdak duit nak beli sst, kita dok kata mana pi duit rakyat. Adus, chek tak phm betoila.... Apsal terslang utara nih......

Foxey said...

Alpha, bahasa Hokkien, maksudnya cakap pun tak guna.... :p

Hasrul said...

Ini dialog antara aku ngan satu minah pasai Khidmat Negara...
Aku : Kalau U, mau pi tak itu Khidmat Negara?
Minah : Soli laaa.. I takmau.. Nanti losak I punya kulit..
Aku : Huih, Khidmat Negara la baguih.. Tapi sayang masa zaman aku takdak pun. Bila aku dah umoq 29 tahun baru depa nak buat..
Minah : Tapi kalau ada pun, I tamau pi..
Aku : Mana nak mai jatidiri? Nanti kalau Malaysia ‘Perang’, sapa nak protect?
Minah : Kalau ‘perang’, I will migrate...

Dalam hati aku – 'bangsat' betui minah ni, nasib baik aku ni bukan askar Serbia or Yahudi, kalau tak... dah aku siat2 kulit dia nih...! Aiiii.... sabor ajerlah...!