Tuesday, June 13, 2006

Rumah Lereng Bukit

Zaman dulu…tak ramai buat rumah dikawasan bukit
Tempat jin bertendang kata orang tua-tua!
Zaman sekarang pemaju berebut buat rumah di bukit
Itu la ‘prestige’ dan ‘elite’ kata mereka!
Bila menyembah bumi
‘Salah kau!’ ‘Eh, salah kau la..apehal plak aku!’

Aku rasa trend perumahan di Malaysia, terutama kat area Hulu Kelang banyak berpunca dari orang kita yang amatlah suka meniru gaya hidup orang luar – dalam kes ni, rumah-rumah di Beverly Hills dan Malibu di California USA. Masalahnya, banyak beza antara California dengan Selangor…antaranya California hujan tak banyak, jadi masalah gelinciran tanah kurang. Selangor banyak hujan, tanah pulak peroi, alamat sakan le tanah tu menggelongsor. Memang le pemandangan cantik dan indah kalau kat kawasan tinggi, tapi apa ke jadah pemaju nak sangat buat rumah kat area bukit? PBT pun senang aje bagi kelulusan nak buat perumahan. Ha, sekarang aku boleh kata hampir kesemua kawasan perumahan kat Hulu Kelang - hartanah yang bernilai berjuta-juta ringgit (nilai yang suka-suka diletak manusia) dah tak berguna…semuanya potential disaster area!

Dan kat paper Isnin 12/6 kata kawasan Hulu Kelang dengan Hulu Selangor ‘high-risk’ area untuk tanah runtuh. Hmmm yang ada rumah kat situ ada rasa nak pindah ke?

1 comment:

blackpurple said...

kat belakang ofis aku ni, banyak rumah dah jadi rumah hantu.... kondo2 kat bkt antarabangsa tu pun sama....!