Wednesday, June 14, 2006

Lagu untuk peniaga gula

Gula (ikut melodi Bisa – Search)

Gula… Gula

Mana pergi gula...hilang
Pening tak terkira...macamana

Gula… gula
manakah pergimu...hairan
Kau larikankan gula dari Malaysia

Chorus:
Kau seludup bungkus gula
Setelah kau sorokkan
Harganya kau nak tinggi
Public kau tak endahkan

Gula... gula
Kami teraniaya kerana gula

Gula...gula
Sungguh tak mengerti
Kenapa begini

################

Hmmm, itu la. Dari yang aku baca kat paper, gula banyak dikebas secara bulk buying oleh industri. Agaknya mereka speculate yang harga gula boleh naik (dan mereka boleh charge lebih untuk produk mereka) kalau depa hoarde cara camtu. Dan dari peniaga runcit pulak, ada yang sengaja hadkan pembelian tapi sorok stok - regular customer aje boleh beli, tu pun disuruh sembunyi dalam baju. 'Takut orang tahu kedai saya ada gula' katanya. Dan di satu negeri kat Malaysia ni, ada penduduknya yang bawa lari gula ke seberang sebab harga gula kat sana dalam 70-80 sen lagi mahal sekilo. Itulah ceritanya kalau dah tamak.

1 comment:

blackpurple said...

Kita dipergula-gula...?