Thursday, November 23, 2006

'Radio Retro Terbaik Dan Paling Popular'

Aku cukup jaki dengan radio AMP (Astro). Kenapa? Kalau Era iklan bertimbun-timbun. English radios aku tak dengar sangat. Semangat muzik aku retro, jadi aku pilih Sinar. Masalahnya bagi aku Sinar FM ni kurang umpphh dia (walaupun mereka kata merka radio retro terbaik dan terpopular). Kalau retro maknanya banyak la lagu lama disiarkan kan? Ya betul, tapi lagu-lagu yang sama saja! Mana boleh Sinar dibuat ala Top 40 radio macam Era dengan Hitz. Lagu contemporary lantak la nak ulang banyak kali pun. Jadinya nampak macam zaman dulu tak cukup artis…atau artis dulu manjang buat single aje. Antara alasan Sinar ialah mereka pentingkan kualiti bunyi lagu. Ye la tu, abis apasal main lagu Ben Nathan sedangkan recording asal pun macam kelabu asap aje?

Satu
lagi aku jaki dengan AMP ni suka kerat lagu...abis banyak lagu jadi ‘radio edit’ version (masalahnya lagu asal bukan le jenis non-radio friendly macam Halloween, Keeper Of The Seven Keys atau Rhyme Of The Ancient Mariner). Diaorang ni tak tau ke salah satu nikmat dengar lagu rock ialah dengan menghayati gorengan lead guitar? Aku rasa Sweet Child O’Mine tak best sangat kalau Slash tak goreng kawkaw punya!

Ni yang aku berangan nak jadi Sultan Johor nih, ada stesen radio sendiri. Aku nak mainkan lagu-lagu lama, baik yang hits masa tu mahupun yang kurang hits. Ada siapa2 nak bagi aku modal buat stesen radio ni?

2 comments:

blackpurple said...

Malam-malam kalau susah nak tido suka dengar lagu-lagu keroncong kat Best 104... terus dapat tido :D

.:HalogamoRa:. said...

stuju ngan bp. tp wa slalu wat cam tu masa single skang x yah dgr lagu...letak je kepala kat bantal trus ke nirvana aaaaaahhhh!