Tuesday, November 21, 2006

Ops Lalang

It's not what you think, sport....

Siapa tak suka pemenang (winners)? Cam tu juga la sesetengah peminat bola terutama kat Malaysia. Tahun Man U jadi champion dia sokong Man U, tahun Arsenal, dia sokong Arsenal. Dua tahun kebelakangan ni Chelsea, jadi Chelsea. Macam lalang la, meliang-lentuk ditiup angin. Omputih kata depa ni glory hunters, aku kata depa ni agar-agar, tak pun lalang. Masa Blackburn jadi champs tahun 1995 dulu, bila aku balik Malaysia, bersepah aku tengok jersey Blackburn (baik ori atau tiruan) – la ni mana pergi penyokong2 tu? Tak nampak pun baju Blackburn? Hehehe. Tokey kantin kat tempat aku ni dah pasti lalang, masa dia baru bukak kantin dia 3-4 tahun lepas, dia support Arsenal. Ni aku tengok dah jadi Biru pulak. Rasanya kalau aku bagi dia test kat bawah ni mesti fail punya!

Cara aku nak kenal Lalang-Lalang ni senang aje. Pertama aku tanya sejak bila sokong sesuatu team tu. Bila dah dapat tahun, aku follow-up dengan minta si Lalang bagi aku basic formation 4-4-2 untuk tahun tu (kecuali bagi yang dah support sesuatu team sejak lebih 10 tahun, kena pulak time dia mula support team tu haprak, macam aku yang support Man U sejak 1985).....kat part ni ramai menggelabah. Bila aku kutuk depa ni pandai pulak kata ‘buat apa aku nak ingat team (masukkan tahun)? Heh..lalang...lalang!

Heh, aku pun masih ingat star Man U tahun-tahun 80an macam Robson, Whiteside, Stratchan, Stapleton...Liverpool pun aku boleh ingat macam Rush, Barnes, Dalglish, Grobbelaar.....

2 comments:

blackpurple said...

Aku dari zaman Alan Shearer dulu sampai sekarang tetap sokong Blackburn Rovers...walaupun bukan ikut perkembangan dorang sangat pun... Hehehe

JBM8141 said...

hahaha aku start sokong MU just before cantona masuk. rak buku aku dah bengkok dgn mag official MU sejak 4th edition.