Thursday, November 16, 2006

Cerita Ah So dengan TUDM

Dalam akhbar The Star 14/11/06 ada berita ‘Apology over flight fright’ dimana TUDM memohon maaf atas kesulitan ke atas public masa mereka buat latihan di TUDM Subang baru-baru ni. TUDM mohon maaf sebab ada mangkuk hayun (that’s what she is) komplen kononnya anak pompuan dia ketakutan dengar deruman jet terbang rendah dan bunyi jet katanya ‘menjengkelkan’. Mangkuk tu juga kata latihan yang dijalankan TUDM tersebut ‘tindakan tak prihatin dan tak bertanggungjawab’. Dia juga ‘tertanya-tanya kenapa pihak berkenaan benarkan jet terbang di atas kawasan kediaman dan terbang ‘terlalu rendah’.

Inilah sindrom ‘rakyat manja’ yang dah terbiasa dengan keadaan aman sentosa sampaikan tentera buat latihan pun dikomplennya sampai TUDM ‘terpaksa’ minta maaf! Kalau aku, anak aku takut bunyi camtu aku kata “Jangan takut kakak, tu bunyi kapalterbang tentera. Mereka berlatih sebab nak jaga kakak. Biar kakak boleh main dengan kawan, boleh pergi sekolah…boleh blablabla". Ini dibiarkan macam tu aje (mesti punya!). Tapi aku paling terbakar bila dia kata latihan TUDM tak bertanggungjawab…pehhh macam aku nak ikat aje kat ekzos Hornet! Kalau TUDM tak bertanggungjawab ah, Ah So, dia olang tatak terbang langsung oooo lepas itu aaa kasi itu olang jahat punya kapal tilibang masuk suke-suke! Marah pesawat lalu kawasan kediaman, habis nak lalu ikut mana, LRT? Federal Highway? NKVE? KESAS? Guthrie? ‘Terbang terlalu rendah’? Lu ada nampak ka ah so? Ke lu main hantam cakap aja?

Kasi Ah So ni duduk Korea Selatan ke, Taiwan ke bagus ni…sebab negara2 tu sentiasa bersedia nak hadapi ancaman musuh. Kalau ah so ni duduk sana…abis dikomplen hari-hari gamaknya pasal pesawat tentera selalu berada di udara…dan aku rasa bukan Ah So ni sorang aje minda camtu!

5 comments:

blackpurple said...

Tu bukan manja lagi alpha, dah tahap mengada-ngada tu....

Sastri said...
This comment has been removed by the author.
foxey said...

LOL...

Qasseh-Hati said...

Berkorban, jiwa raga demi mempertahankan agama, bangsa dan negara.

zouls said...

kalau aku pilot jet fighter tu dan tahu orang dok mengata kat army, mahu aku wat lagak rempit dengan jet fighter aku tu kat area rumah ah soi tu...mengada ngada!