Tuesday, January 30, 2007

Orang Kita Dan Bulan

Semua tahu angkasawan US mendarat di bulan pada Julai 1969. Tapi masih ada yang tak dapat menerima hakikat tu. Katanya auta la, pembohongan la, guna teknik Hollywood la – memang tak percaya yang manusia (orang US) dah ke bulan. Tapi yang peliknya…ada antara orang-orang ni percaya pulak yang Neil Armstrong masuk Islam setelah dengar azan…..kat BULAN!!

Berkait dengan hal manusia ke bulan… aku nampak dalam satu forum tempatan, orang bagi gambar kalimah ‘Allah’ di langit Bumi. Gambar tu katanya diambil dari ‘satelit’. Maka ramai la manusia yang bertakbir dan sebagainya (bagus la). Tapi, ikut pengamatan aku, gambar tu diambil dari ekor roket Saturn V yang menghala ke…..BULAN. Kalau manusia tak ke bulan…siapa yang ambik gambar tu? Krew studio? Camera trick? Dan kalau katanya gambar-gambar program Apollo tu semuanya penipuan, ada ke krew studio (yang bukan Islam tentunya) yang nak airbrush awan sampai nampak macam kalimah Allah?

Tu yang aku pening tu…golongan ni sat kata manusia tak ke bulan…tapi bila cerita yang berkaitan agama….nampak gayanya depa ni kata orang sampai bulan pulak? Macam mana ni, mana satu yang dipakai? Ke orang yang buat cerita-cerita tu semua mengalami PMS sebab datang bulan?

Sunday, January 28, 2007

The 'Cats Have Retired, Long Live The 'Cats!

In September 2006, after being operational for more than 30 years, the Grumman F-14 Tomcat has flown its last operational deployment with VF-213 'Black Lions' and (appropriately) VF-31 'Tomcatters' squadrons on board USS Theodore Roosevelt (CVN-71). The Tomcat is considered to be one of the most ‘complete’ fighter/interceptor ever built, being able to engage targets at long range using the 180km-range AIM-54 Phoenix to very short range (a few hundred yards) using the internal 20mm M61A1 cannon.

The Tomcat was developed as a fleet defence interceptor to replace the classic F-4 Phantom II and the aborted F-111B project. It was designed around the AWG-9 weapon system and the associated Phoenix missile and also the TF30 engines inherited from the F-111B. The Tomcat is required to intercept and destroy long-range, anti-ship missile-armed (and nuclear capable) Soviet bombers such as the Tu-16, Tu-22, Tu-26 and Tu-95/142 as far as possible from their missile launch range. The F-14 was nicknamed ‘Tomcat’ in honour of Vice Admiral Tom ‘Tomcat’ Connolly, the man who pushed for the creation of the new fighter aircraft. It also coincides nicely with the US Navy tradition of giving feline names to Grumman-built fighters since the late 1930s (such as F4F Wildcat, F6F Hellcat, F7F Tigercat, F9F Panther, F9F Cougar, F11F Tiger and XF10F Jaguar). The Tomcat is also one of the few combat aircraft with variable-geometry (‘swing’) wings.

The Tomcat first flew in December 1970 and became operational in September 1974 with squadrons VF-1 'Wolfpack' and VF-2 'Bounty Hunters' on board USS Enterprise (CVN-65). The first ‘combat’ cruise of the Tomcat was in April 1975 when the Enterprise covered the withdrawal from Saigon, South Vietnam although no combat took place between American and North Vietnamese forces. In the the 1980s, in what was known as the 'Gulf of Sidra Incident', a pair of VF-41 ‘Black Aces’ Tomcats from USS Nimitz shot down two Libyan Su-22 Fitters on 19 August 1981. A similar incident took place again on 4 January 1989 when a pair of VF-32 ‘Swordsmen’ Tomcats from USS John F. Kennedy shot down two Libyan MiG-23 Floggers. Also, during the 1980s, Iranian F-14s (the only export customer for the F-14) were engaged in combat against the Iraqi Air Force during the Iran-Iraq War. Apart from functioning in its intended role, Iranian Tomcats are also used as mini-AWACS, using their superior radar system to direct other Iranian fighter planes (such as the F-4 and the F-5) against Iraqi aircraft. The final kill by the US Navy Tomcat is an Iraqi Mi-8 helicopter, shot down by an F-14 from VF-1 using a Sidewinder AAM on 7 February 1991 during Operation Desert Storm. These five kills are the only ones scored by the US Navy. The IRIAF Tomcats is much more successful, shooting down fairly large numbers of Iraqi warplanes using all the weapons systems available.

With the retirement of RF-8G Crusaders and RA-5C Vigilantes in the late 1970s, the Tomcat is selected to be the (interim) US Navy reconnaissance aircraft using the TARPS (Tactical Airborne Reconaissance Pod System) pod pending the introduction of the F/A-18R (which was eventually cancelled). The end of the Cold War and the budgetary cuts which followed brought a new role for the F-14, especially when the A-6 Intruder was withdrawn from service. The Tomcats are now equipped with LANTIRN (Low Altitude Navigational and Targeting Infra Red for Night) pods and are able to carry precision weapons such as the Paveway series of laser-guided bombs and also GPS-guided munitions. This final guise of the Tomcat is known as the ‘Bombcat’. The Tomcat also has its anaemic TF30 engines replaced with the more powerful and reliable F110s and the AWG-9 system replaced with APG-71.

For some reason, the Tomcat is immensely popular. One possible reason is that the shape of the plane itself, which have ‘fighter’ written all over it. It also looks like it can break Mach 2 just by sitting still on the deck. Another reason may be because of that iconic movie of the 80s – Top Gun. That movie is responsible for an increase in US Navy recruitment in the mid-80s. However, I personally believe that the true stars of that movie are neither Tom Cruise nor Val Kilmer, it’s the Tomcat. The Tomcat is also featured in the 1980 movie The Final Countdown – a sci-fi-ish movie where the carrier USS Nimitz travelled back in time and where spanking-new Tomcats fought with spanking new A6M2 Zero fighters! VF-84 Jolly Rogers (who were deployed on board Nimitz during the 80s and was featured in The Final Countdown), along with their mount is the inspiration for the VF-1 Valkyrie/Veritech Fighters of the Macross/Robotech cartoon series, especially Commander Roy Fokker’s (later Rick Hunter’s) Skull One. The Tomcat is also featured in a number of video games especially G-LOC and Afterburner. On a personal note, I once used almost RM15 to complete the Afterburner game…so obsessed was I with the F-14 at that time! On the modelling front, models of the F-14 are among the best-selling products with almost all manufacturers, from Airfix to Zhengdefu, have at least one kit of the Tomcat in their catalogue. Again, some modelers prefer to finish their models in the markings of the Jolly Rogers, whether VF-84 or (later) VF-103. (I guess that the combination of the F-14 looks and the skull-and-crossbones insignia creates an aura of grace and invincibilty…not to mention cool). Another ‘cool’ marking is of the VF-111 'Sundowners' with Rising (Setting?) Sun motif on the vertical tails and sharkmouth design on the nose.

Despite is recent retirement, the Tomcat still lives on. Ironically, the only current user of the Tomcat is the Islamic Republic of Iran Air Force. The IRIAF still operates maintained a number of Tomcats out of the 79 delivered in the 1970s; testament to the Iranians’ ingenuity and resourcefulness and also the the excellence of the airframes. I wonder if IRIAF Tomcat pilots wear patches that read ‘Anytime, Baby’ or ‘Persian Cats’? IRIAF's Tomcats have also been tested (and probably operating) Russian missiles such as R-73 (AA-11 Archer) AAM and also modified HAWK SAM.

* A special thanks to Sevven for his entry in his blog on the same subject. His jottings reminds me that I haven’t written any tribute to this great fighter aircraft, which is my favourite! (What a shame!)
Photos : US Navy

Wednesday, January 24, 2007

Satu Tengah Malam Yang Gelap Dan Berangin...

Satu malam detik 12.30 malam...sedang aku meronda di sekitar kolej, aku ternampak dua makhluk sedng terponggok di meja batu kantin yang dah gelap. Setelah diamati dengan baik-baik, lembaga-lembaga tu bukanlah hantu tapi sepasang couple yang syok berbual sampai aku pudepa tak perasan....dan aku pun menghampiri mereka. Berikut transkripsi dari perbualan aku. A (aku), AW (awek), B (balak)

A: Assalamualaikum

B : Waalaikumussalam

A : Student ke?

AW dan B : Ya bang

A : Semester berapa?

AW dan B : Empat.

A : Oh, dah lama la ni dah dua tahun dah....Asal mana?

AW : Kelantan

B : Kedah

A : Ha! Tu negeri-negeri yang kuat Melayu, kuat agama lagi…korang ni mesti alim punya…tapi melepak kat sini malam-malam buta, kenapa?

B : Bual-bual aje bang dah lama tak jumpa

AW : Ha’a…

A : Kolej mana?

AW : Kolej Pembekal Karan Encik..

B : Sama jugak. Saya belah bawah

A : (sambil melihat ke arah kolej yang dimaksudkan) Awak berdua rasa jarak antara atas dengan bawah (Kolej Pembekal karan terbagi dua – blok lelaki bawah bukit, blok pompuan atas bukit) tu ada tak macam jarak dari Alor Setar sampai KL?

AW & B : Tak bang

A : Abis tu apa yang susah sangat sampai nak jumpa waktu lain tak boleh? Rindu sangat ke terpisah sebulan cuti semester. Hah kalau rindu apa guna handset canggih manggih tu?

AW & B : (Diam aje)

A : OK, sekarang ni agak-agak awak berdua la, kalau kat kampong awak, boleh tak berjumpa anak dara orang tengah malam camni?

B : Tak boleh la Encik (encik pulak) sebab tak manis, tak elok…

A : Abis tu kat sini boleh la buat perangai camni? Kat sini boleh? Sebab apa, mak bapak awak tak nampak?

B : Errrr.....

A : Saya dari tadi saya perati awak berdua awak buat dekkk aje ya?

B : Saya nak balik dah Encik...

A : (Dengan nada brutal) Aiseyman, tolong la jangan ulang alasan tu. ‘Saya nak balik’. Saya dah boring la, dah 7 tahun saya kerja kat sini asyik dengan excuse tu. Cuba la kalau saya tanya awak jawab ‘Saya nak lama lagi ni Cik, Cik ni potong stim la kacau saya’…orait jugak, lain dari yang lain! Hmmm OK sudah la sebab awak setakat duduk borak aje tanpa menimbulkan syak saya lepaskan awak. Saya tak nak ambik nombor matrik awak berdua, cukup la saya torture cincai camni. Ikut hati saya saya tahan awak berdua, kena bersembang dengan saya sampai saya mengantuk…dah, balik!

AW dan B : Terima kasih encik…

Monday, January 22, 2007

VAT69 - The Series

Sejak beberapa minggu lepas Astro Ria menayangkan siri VAT69 – Warisan Darah Perwira. Siri ni sebelumnya pernah ditayangkan di RTM jam 12.30 malam (siapa nak tengok oiii). Di Astro Ria, siarannya paa waktu yang lebih viewer-friendly iaitu jam 10.30 malam (alaa kalau boleh tengok Trek Selebriti, takkan takleh tengok yang ni kotttt). Satu percubaan yang bagus oleh penerbit tempatan yang menyiarkan docu-drama seprti ini. Oh, untuk yang masih blur, VAT69 ialah pasukan khas (komando) PDRM, juga dikenali sebagai Komando 69. Sesetengah pihak berpendapat, perletakan senjata oleh PKM sedikit sebanyak dipengaruhi oleh tindakan unit tersebut ke atas mereka ketika Darurat Kedua (1968-1989). Setakat ni siri ni menonjolkan sejarah penubuhan unit ini, latihan serta satu operasi di Perak sekitar lewat 1960an. Walaupun penerbitnya berani untuk menerbitkan rancangan seperti ini (dan bukannya drama meleleh, drama orang kaya atau terlalu miskin), masih ada ruang untuk diperbaiki…kasi lagi gempak. Antara kelemahan yang menyebabkan siri ni ‘spoil’ sikit:

1. Teknikal – sehingga episode kelima / keenam (setakat ni), pengkisahan masih berada dalam tahun 1960an / awal 1970an. Dari apa yang dibaca, unit-unit keselamatan Negara ketika itu masih menggunakan rifel SLR/L1A1 dan submesingan L2A3 Sterling. Dalam drama ni, anggota VAT69 menggunakan M16!

2. Pemilihan pelakon – setakat yang aku tengok, Cuma Raffi Hussein dengan Datuk Jins Shamsuddin sahaja pelakon professional dalam siri ni. Itu pun jadi instructor dari SAS dengan KPN sahaja. Majoriti pelakon adalah anggota PDRM (kalaupun bukan VAT69 sendiri). Akibatnya, flow lakonan agak ‘keras’ dan kurang menarik.

3. Bahasa – Majoriti anggota PKM berbangsa Cina…dan pastinya bercakap dalam bahasa Cina. Sama dengan petani-petani dan penduduk kampung yang tinggal berhampiran hutan – baik yang menjadi agen Min Yuen, mangsa PKM atau informer kerajaan. Untuk ‘authenticity’ pelakon2 yang memegang watak-watak tersebut berdialog dalam bahasa Cina. Masalahnya takde sarikata dan aku terpaksa teka apa yang diaorang cakapkan!

Setakat ni tu aje la kekurangan yang aku ingat. Tapi pujian harus diberi kepada penerbit sebab menerbitkan VAT69. Harapnya penerbit-penerbit drama lepas ni boleh buat siri ala-ala Band Of Brothers, Combat! atau Nam:Tour Of Duty. Aku tak mau lagi la cerita macam Bawang Besar Daun Bawang, Sembelit, Astana Berangan dan yang sewaktu dengannya. Hmmm mana pergi musim kedua Insurgensi?

Thursday, January 18, 2007

Ubat kurus....tak mau lah!

Beberapa hari lepas, ada orang nak jumpa aku. Aku kata jumpa kat office aje le, bukan payah sangat pun. Tapi dia insist nak jumpa kat rumah. Aku pun heran, tapi kata OKlah. Aku ingatkan dia nak jumpa wife aku, sebab dia mention pasal karipap (wife aku jual karipap) mana la tau nak joint venture ke, kasi besar lagi enterprise wife aku. Jadi aku set la kasi dia datang lepas Isyak.

Bila dia datang, ah, cuak dah aku sebab bawak beg dan bawak member. Dalam hati, aku kata ‘Asiey, ni mesti nak jual barang ni.’ Tapi tetamu datang kena la jugak kasi masuk kan? Lepas bersembang kosong, dia keluarkan la katalog dia...ubat diet katanya! Lepas tu dia bukak ceritala yang ubat (food supplement sebenarnya) ni dapat itu , dibuat dari ini blablabla. Aku angguk-angguk aje sebab pada dasarnya, cerita dia sama aje dengan ‘program diet’ lain yang bersepah kat pasaran walaupun dia kata yang ni dapat pengiktirafan Johns Hopkins Hospital, Baltimore US la; 15,000 doktor kat US approve la dan macam-macam lagi sales pitch dia. Lepas tu tunjuk testimony dari pelanggan yang berjaya la…. Kawan tu siap tunjuk cara diet program tu - yang sama aje dengan produk kurus badan yang lain. Kena substitute makan dengan benda alah tu. Heh, kalau camtu baik aku redistribute daily calorie intake aku...serupa jugak (plus kena kurangkan overall intake la)

Aku sebenarnya dah tak percaya dah semua benda-benda tu. Bukan benda tu tak menjadi tapi aku boleh turunkan berat dengan tak payah makan benda-benda camtu. Dah la mahal...aku tengok 3 kotak (minimum purchase) RM900! Tiga kotak tahan untuk 3 minggu aje pulak tu! Botak terus la kepala aku yang sedia botak ni! Aku sebenarnya tempted aje nak cakap dengan dia yang aku boleh capai target yang sama dengan hanya initial extra RM200 dengan monthly extra RM100(mungkin kurang lagi). Macamana? RM200 boleh beli kasut sukan yang OK untuk aku pergi bersenam. RM100 tu pulak untuk beli extra buah dan sayur. Apa yang betul-betul diperlukan ialah disiplin!

Akhirnya, aku tak cakap apa-apa Cuma kata nanti aku cuba sample yang dia bagi. Pastinya, sumpah aku tak nak beli benda alah tu…gila kau, dekat separuh gaji aku! Baik aku beli kasut jogging baru...kasut lama aku pun dah kopak. Beli brand Power udah le...baru RM100! Peluh pun keluar!

Banyak benda aku nak tulis pasal produk kuruskan badan ni...tapi kang panjang sangat entry ni. Sebagai mengakhiri entry ni aku bagi kata-kata doktor dari Burma yang pernah kerja kat sini : “Kalori keluar kena lebih banyak dari kalori masuk, baru boleh turun berat!”

Tuesday, January 16, 2007

Peluk Tak Mahu, Pegang Tangan Tak Apa!

Tak lama dulu sorang artis terlebih popular ni kata nak berlakon. Tapi dia bagi syarat, katanya dia tak nak adegan-adegan mesra yang melibatkan berpeluk dan berpegangan (whatever la) antara bukan muhrim. Maka rakan-rakan artis dia pun bising la; kata mereka kalau dah berlakon kena pegang la, bukan ada niat tak baik masa berpegang-pegang tu la dan macam-macam; baik dari artis baru mahupun kertu. Maka berkajang-kajang jugak la surat dan SMS pembaca yang menyerang kembali artis-artis tu. Betul...hukum agama jangan dibuat main-main dan artis-artis tu jangan memandai-mandai nak bagi alasan atau hukum.

Tapi....tapi...tapi.....bila artis terlebih popular tu baru-baru ni buat statement yang bila berlakon nanti dia masih tak mahu peluk-peluk tapi tambahnya ‘pegang tangan tak apa’ (or something like that) takde siapa membidas balik….hatta pembaca akhbar yang marah artis buat hukum sendiri…kenapa ye? Sebab artis terlebih popular tu kononnya ada ‘latarbelakang agama’ atau ‘alim’? Atau sebab dia dah terlebih popular maka apa yang dibuat atau disuarakan semuanya betul belaka?

Sunday, January 14, 2007

Asmara...Sori, Asrama!

Baru-baru ni aku pergi bengkel pengurusan kolej kediaman. Salah sorang pembentang kertas kerja ialah Timbalan Naib Canselor Universiti Ali Setan. Dalam paper dia tu Dato’ TNC tu kata universiti-universiti tempatan kurang beri penekanan terhadap keselesaan pelajar di kolej berbanding dengan Universiti luar Negara. Katanya sebagai contoh, University Wales, Cardiff berbelanja berjuta-juta pound sterling bagi menaiktaraf kemudahan kediaman di kampus mereka.

Ada betul juga kata TNC tu. Macam tu la yang aku tengok kemudahan kat IPTA tempatan...curi kata maxim undang-undang kontrak – ‘sufficient but not adequate’. Bendanya ada tapi tak ‘umphhh’ la senang cakap. Aku cakap betul la, sebelum aku kerja kat sini, aku tak ‘tahu’ keadaan kediaman pelajar IPTA. Masa aku stadi dulu kat PPP/ITM aku duduk flat yang diubah jadi asrama dan keadaan tak sesak sangat sebab satu rumah enam orang aje...lepas tu dah terus ke UK...Ikut pmerhatian aku, camni keadaan antara kolej local dengan oversea, mana yang aku teringat la....

1. Satu bilik seorang (lebih privacy)
2. Bilik air/tandas kongsi (kengkadang dengan pompuan!)
3. Dapur fully furnished
4. Kemudahan lab komputer (dengan takde had masa)
5. Laundry
6. Perkhidmatan cuci (makcik cleaner) walaupun dah tua, tapi koridor dengan dapur merelit kata orang Kedah.
7. Kemudahan rekreasi (free dan berbayar, termasuk meja snooker!)
8. Boleh bawa barangan elektrik tanpa banyak sekatan (tu yang ramai kutu ada separate system hi-fi)
9. Bilik TV yang selesa…satu bilik untuk satu channel (ni terrestrial TV, bukan SKY)..tapi aku tengok kat bilik, sebab ada TV sendiri.

Uni tempatan
1. Bilik kongsi dua orang…nasib tak baik, empat orang
2. Bilik air / tandas kongsi
3. Dapur takde, yang ada pantry kosong aje. Kenapa IPTA Malaysia payah na nak kasi student masak sendiri?
4. Lab computer (tapi seingat aku, setiap student diberi masa sejam saja satu sesi)
5. Takde laundry, baju basuh secara manual…Cuma dalam beberapa tahun ni baru ada coin-operated washing machine. Sebelum ni kalau tak manual, kena hantar dobi…itu pun bukan semua kolej ada dobi.
6. Perkhidmatan cuci (nenek cleaner) – masalahnya budak2 komplen, kebersihan tak seperti diharap!
7. Kemudahan rekreasi ada…tapi meja snooker takde la…
8. Banyak cerita kalau nak bawak masuk barang letrik…kena bayar lagi. Rasa aku banyak kolej dah mansuh bayaran ni, tapi sesetengah barang letrik macam toaster masih tak boleh dibawa…aku dengar la.
9. Bilik TV yang selalu jadi rebutan antara peminat AF dengan EPL.

Kalau tengok memang lebih kurang sama aje. Tapi aku kesian le tengok bebudak local U punya penginapan...nampak usang dan daif semacam aje berbanding overseas. Entah la, tapi bagi aku, selain apa yang dikatakan TNC tu, bebudak ni pun satu, tak hargai sangat kemudahan. Dengan dinding bertepek-tepek dengan iklan bas balik kampung, notis mesyuarat, iklan ejen top-up, iklan repair komputer...tambah dengan spender terperap kat bilik air (lupa nak basuh agaknya), kasut bersepah-sepah kat koridor....bau lagi, kena kat blok lelaki! Dalam bilik pulak penuh dengan bekas tampalan poster. Kengkadang aku tengok macam flat Seri Wangi pulak, bukan IPTA.

Tabik aku bagi untuk pelajar local sebab redah aje keadaan kurang selesa tu. Tapi bila dah ada orang besar sendiri cakap hal ni, harapnya dapat la IPTA-IPTA tempatan memperbaiki keadaan. Yang bebudak ni pulak, jangan bila kemudahan dah makin bagus, korang jahanamkan balik atau makin out pelajaran tu....sebab dah selesa!

Ada yang nak kongsi pengalaman masa belajar dulu?

Thursday, January 11, 2007

Empangan Punya Cerita!

Aku terbaca kat akhbar semalam di ruang surat pembaca. Ada sorang hamba Allah ni berpendapat tak relevan empangan dibina di Malaysia sebab iklim negara kita. Kawan tu juga kata sebab empangan le banjir teruk di Johor dan Kedah (sebab terpaksa dilepaskan air). Tu tak campur dia kata empangan memusnahkan alam sekitar. Dia cadangkan supaya kerajaan ‘tak payah’ buat empangan lagi…sebab nanti empangan jadi punca banjir besar!

Aku tersenyum jugak baca argument dia tu..sebabnya ialah…

1. Kebanyakan empangan ialah multi-function. Empangan Timah Tasoh dengan empangan Pedu berfungsi mengairi kawasan sawah padi. Kalau takde empangan-empangan ni, macamana petani nak tanam padi 2 atau 3 kali setahun? Pendapatan depa lagi la merudum kalau tanam padi harap hujan aje macam dulu-dulu.

2. Seingat aku empangan Bekok dengan Semberong kat Johor memang dibina dengan tjuan utamanya sebagai tebatan banjir. Dan seingat aku, sejak aku habis sekolah tahun 1990 dulu sampai la tahun lepas, boleh kata tiada kejadian banjir di kawasan Yong Peng, Parit Sulong, Seri Medan, Kluang dengan Segamat tiap kali musim hujan. Maknanya empangan-empangan tu ‘perform admirably’ dalam mengurangkan banjir (sampai la baru-baru ni). Sama juga dengan Terengganu dimana kejadian banjir berkurang dengan drastik semenjak empangan Kenyir siap. Cuma bila hujan berlebihan turun (macam itu hari) menyebabkan air empangan terpaksa dilepaskan. Dan hujan macam baru-baru ni pun kira ‘freak’…nak buat came, redha aje le.

3. Kata kawan tu, banjir teruk di Perlis dengan Batu Pahat sebab air dilepaskan dari empangan. Walaupun pelepasan air memang memburukkan keadaan sedikit sebanyak, ianya bukan sebab utama banjir…sebab memang dah banjir sebelum air empangan dilepaskan!

4. Memang pembinaan empangan merosakkan ekologi kawasan yang terbabit. Tapi kalau nak jana letrik, itulah cara penghasilan elektrik terbersih. Dan walaupun ekologi asal musnah, ekologi yang baru pula muncul….pernah tengok ikan-ikan yang tinggal kat empangan? Dan empangan-empangan ni pula menjana pendapatan baru pula seperti sports fishing dan pelancongan.

5. Aku ni bukan civil engineer, tapi rasa aku teknologi nak kekang banjir tu aje le - dengan pembinaan empangan kat hulu atau retention pond dan longkang lebih besar dan sistem perparitan yang tak sesak dengan sampah. Buat semua tu pun, kalau hujan dah banyak sangat, banjir jugak!

Jadi bagi aku, empangan tetap relevan, baik sebagai tebatan banjir, pengairan, janakuasa elektrik, bekalan air dan sebagainya.

Tuesday, January 09, 2007

High 5 Dan Gardenia

Alkisah ceritanya:
"Roti High 5 HARAM dimakan kerana mengandungi / dicampur / diproses dari ragi Babi. Suatu ketika dulu pernah tersebar luas berita / surat layang mengenai lemak babi dalam roti Gardenia. Ketika itu jualan Gardenia jatuh merosot dengan ketara sekali. Sebenarnya berita ini disebarkan oleh orang-orang dalaman High 5 sendiri yang iri hati dengan pencapaian/kejayaan Gardenia. Punca iri hati ini disebabkan empat tokoh utama pengurusan Gardenia adalah orang Melayu yang amat peka dengan sensitiviti umat Islam mengenai pemakanan halal / haram."

Alpha kata: Seingat aku, kes roti High 5 kena tarik sijil Halal ialah kerana pertukaran minyak yang tak tentu status halal dan juga status kebersihan kilang yang tidak menepati piawaian JAKIM – bukan sebab ragi babi. BTW, apa dia ragi babi? Ragi tu kulat, apa kena mengena dengan babi? Ragi dibuat dari babi? Oh pleaseeeee.

Dakwaan ‘Gardenia difitnah sebab irihati High 5’ juga nampak tak begitu munasabah – kalau dah sedia tahu pengurusan Gardenia Islam, kenapa perlu fitnahnya melibatkan babi? Fitnah Gardenia dulu tu tak lebih dari kerja orang yang ‘takde kerja’. Juga pada asalnya Gardenia bukan milik orang Islam (kalau tak salah aku), takde cerita apa-apa pun sebelum ni?

Verdict aku – cerita roti High 5 tak halal (atau lebih dramatik disebut sebagai ‘haram’) memang benar..tapi sebab yang diberi dalam email layang tu salah. No, bodoh really. Kira berapa huruf dalam perkataan ‘ragi babi’? Banyak tu juga la IQ orang yang buat cerita ni. Yang bestnya, dalam email layang ni, boleh kata pulak pasal email layang gardenia tu! Sama-sama la melayang!

Sunday, January 07, 2007

Paranoid kepada Sang Singa?

Sedang aku membaca posting-posting dalam sebuah forum tempatan, aku terbaca satu thread mengenai bantuan yang dihulurkan Palang Merah Singapura ketika banjir baru-baru ini. Ada sorang forumner tu sangsi dengan niat pertolongan Singapura yang offer penggunaan hoverkraf serta anggota Red Cross. Katanya dia tak percaya yang depa tu mai semata-mata nak tolong dan bukan ada agenda tersirat (i.e eyeballing, recce, observation, spying). Tambahnya pula dia sangsi dengan 4WD/ATV yang keluar masuk area Taman Negara Endau-Rompin dan juga sebarang kenderaan Singapura yang melalui laluan ‘Mersing Line’. Kononnya mereka ini bertindak tanam senjata dan peluru dan kononnya sampai level platun dah tahu sector masing-masing sebab dah biasa lalu!

Aku tahu, ramai orang Malaysia jadikan Singapura sebagai boogeyman, bukan dia sorang saja. Dan bukan pula aku kata kita biarkan sahaja, tak ambil endah…tapi kalau dah sampai ‘tak percaya bantuan kemanusiaan’ camni, aku rasa dah parah – dah paranoid! Bagi aku, ada orang kita yang dah macam sesetengah orang Singapore yang paranoid dengan keselamatan Negara mereka. Depa tu dah la sekangkang kera, takde tempat nak lari kalau diserang…ditambah beribu jugak orang Malaysia yang kerja kat sana, dari pak guard sampai la professional – logic la jugak ke’paranoid’an depa. Takde pulak aku terbaca yang orang Singapore sangsi dengan depa yang kerja kat Singapore ni – mana la tau kan, Pak Guard CISCO tu rupanya anggota RGK atau Kor Risik…takde pun aku terbaca hal camni walaupun depa selalu perkecilkan Negara kita. Lagi satu kenapa aku ‘hairan’ orang-orang macam kawan tu jadi paranoid ialah…ni abad ke-21, tak payah nak masuk2 tempat orang menyamar jadi pelancong atau kaki 4WD nak recce tempat musuh macam sebelum Jepun masuk Malaya dulu. Pesawat depa kalau nak ground mapping Johor tu, rasa aku terbang atas Changi dah cukup dah…Kalau ada pun, mesti jenis2 SpecOps macam Spetznaz Soviet yang infiltrate, dan menyamar sebagai rakyat negara musuh (contohnya askar Soviet menyamar jadi rakyat Jerman Barat) untuk tujuan sabotaj…setakat tu aje le rasa aku, takde la wakil-wakil sampai level platun infantry biasa datang nak merecce.

Turut dinyatakan deployment SAF ke Acheh masa tsunami dulu. Katanya SAF buat pendaratan ala ‘amphibious assault’, bawak mobile radar dan sebagainya. Dan SAF nilai kecekapan dan keberkesanan SAF dalam hal ini…last2 Indon halau semua balik. Aku rasa, Indon halau semua tentera barat yang mereka rasa dah terlalu lama berada di Acheh, kena pulak pada awalnya GAM belum letak senjata lagi. Dan pasal SAF buat ‘amphibious assault’, hampir kesemua Negara yang hantar bantuan melalui laut guna cara tu – mendaratkan bekalan dengan lancang pendarat atau hoverkraf sebab fasiliti pelabuhan di Acheh dah musnah! Radar tu pulak kena la ada sebab nak memantau pergerakan pesawat dan kapal, kang tak pasal-pasal berlaga pulak…Dan penilaian SAF pula…rasa aku mana-mana Negara yang hantar bantuan anggota tentera, mesti buat evaluation punya, hatta Malaysia sekalipun.

Jadi, jangan la paranoid sangat dengan PSK (Pulau Sekangkang Kera – ikut ahli Gempur Wira). Be wary but don’t be a paranoid! Kengkadang fikir malu la…ada ka takut dengan pulau kecik tu…macam gajah takutkan tikus pulak!

Wednesday, January 03, 2007

Kampung orang degil?

Masa cuti panjang baru-baru ni aku berjalan keliling Kubang Pasu dengan family aku...saja buang-buang masa! Lagipun aku sebenarnya suka explore tempat-tempat atau jalan-jalan yang aku belum pernah lalu...mana la tau kalau banjir ke apa ke tahu le laluan alternatif. Masa aku lalu jalan Wang Tepus-Bandar Darulaman aku terjumpa kampung ni (sebenarnya dah banyak kali aku lalu jalan ni tapi bila ada digital kamera ni baru aku ambik gambar).

Aku curious nak tahu asal-usul nama kampung ni...

Tuesday, January 02, 2007

Harimau Bintang Di Temasek

Bulan 12 tahun lepas menyaksikan pengumuman oleh SAF yang mereka akan membeli sejumlah 66 kereta kebal utama Leopard 2A4 serta 30 kereta kebal simpanan dan alatganti dari Jerman. Ada pemerhati ketenteraan amatur (macam aku, tapi bukan aku) mengatakan pembelian ini adalah sebagai tindakbalas pembelian PT-91M oleh ATM. Walaupun generasi 'awal’ Leopard 2, versi A4 ini boleh ditingkat upaya ke versi A5 atau A6 yang digunakan Bundeswehr Jerman. Pembelian ni pun lain sikit memandangkan Singapura nampaknya selama ini lebih berminat kepada persenjataan dari US, Israel atau buatan sendiri. Mungkin pengiktirafan Leopard 2 sebagai MBT terbaik tak berapa lama dulu mempengaruhi MINDEF Singapura berbuat demikian? Juga kelainan pembelian ini ialah MBT Leopard 2A4 Singapura nanti adalah MBT terpakai dan bukan buatan baru.

Apa yang aku nak tambah kat sini bukan la concern pasal pembelian Leopard 2. Memang le kena beringat-ingat sikit dengan depa ni, tapi takde la sampai tahap paranoid. Apa yang aku nak kata ialah...apa kata ‘expert’ pertahanan depa kat WAFF, SgForums, CARI dan lain-lain forum yang ada board pertahanan. Masa pembelian PT-91M diumumkan dulu, sibuk la ‘expert-expert’ ni mencanangkan bahawa Asia Tenggara bukan la medan penggunaan MBT yang sesuai dimana MBT seperti PT-91M akan ‘tersekat dalam lumpur’ (tapi depa lupa, dah bertahun Vietnam guna T-55, sama dengan Thailand yang dah guna Type 69 dengan siri M60 – takde komplen pun pasal lumpur?). Alih-alih bila tentera depa nak pakai Leopard 2 (yang beratnya 55 tan) semua komen mengenai lumpur tadi hilang! Dan tiba-tiba MBT boleh digunakan di rantau ini! Maka keluar la stats ground pressure (tekanan yang diberikan sesuatu benda ke atas tanah). Memang ground pressure Leo kurang daripada PT-91 baseline (0.88kg/cm2 berbanding 0.94kg/cm2) tapi siapa kata itu takkan menyebabkan Leo tak boleh sangkut kat lumpur?

Apa-apa hal pun, dari yang aku baca kat forum-forum berkenaan, khabarnya senjata anti kereta kebal baru akan dibeli...mungkin Kornet-E dari Rusia?

Leopard 2A4 photo : Polish Ministry Of Defence