Thursday, March 01, 2007

Ooopsss Sikap

I

Dalam paper itu hari PDRM mengatakan Ops Sikap XII sebagai berjaya sebab kadar kematian berkurang sebanyak 8% berbanding Ops Sikap sebelumnya. OK, pengurangan kematian boleh la dianggap ‘berjaya’ (walaupun 8% atau 40 orang kalau tak salah). Tapi bagi aku Ops Sikap tetap gagal sepertimana sebelum-sebelumnya. Apa tidaknya, Ops Sikap bertujuan nak ‘kawal’ sikap pemandu Malaysia yang rata-ratanya mempunyai split personality bila memandu. Sikap pemandu Malaysia tetap tidak berubah dan Ops Sikap gagal sebab kalau tak salah aku, jumlah saman yang dikeluarkan bertambah! Itu tak campur mana yang kautim dengan anggota polis (hehe)

Turun la jumlah kematian sampai 50%, selagi saman sampai berbelas-belas ribu dikeluarkan, Ops Sikap tetap gagal secara keseluruhan. Cuma bila kematian kurang, maka kurang la kisah-kisah sedih dan pilu....kurang la anak-anak menjadi yatim dan isteri menjadi balu....

II

Juga pasal sikap..aku tengok ramai betul yang tertipu dengan scam ‘Akademi Fantasia 4’ (dan juga scam2 lain. Tapi scam AF4 ni ‘special’ sikit sampai polis dan bank kena keluar notis. Aku ni desperate jugak nak duit lebih tapi takde la sampai layan scam-scam ni. Aku pun tak tau macam mana orang boleh termakan scam ni – takkan la nak menang RM9,000 kena bayar sampai RM3,000? Kalau betul pun, jumlah ‘hadiah’ tu RM6,000 sebab dah tolak ‘yuran proses’.

Sebenarnya scam macam AF4 dan gores dan menang ni mudah sangat untuk dikesan. Berikut ciri-ciri scam yang akan gagal ujian ketelusan

- satu ciri scam macam tu ialah kemenangan mengejut. Tiba-tiba aje dapat SMS/e-mail atau kehadiran wakil syarikat mengatakan korang dah menang hadiah baik duit atau benda. Maka ayat depa ialah ‚anda orang bertuah’ dipilih secara rawak...blablabla“ OK, kalau nak menang nombor ekor hadiah saguhati pun masih kena beli nombor tu kan? Takkan la tak mendung, tak berawan tak alih2 hujan? Kalau g&m pulak, biasanya beli barang dulu dapat kad gores (lepas tu tengok nasib la kan), bukan gores dulu baru dapat barang dah la tu kena beli benda lain baru boleh dapat! Jadi kalau tiba-tiba aje dapat SMS/email/kehadiran wakil jualan camtu, delete atau halau aje mereka!

- Berkaitan SMS pula, peraduan SMS sebenar guna nombor lima digit (mcm Astro 32999) atau ada nama. Kalau dapat SMS kata anda menang itu ini tapi dari nombor handphone biasa…itu scam! Tak perlu la nak hantar SMS kat Berita Harian atau Harian Metro pulak minta penjelasan daripada pihak yang dipergunakan namanya – biarkan sahaja. Atau buat macam aku bila aku kononnya menang credit percuma dan kena SMS ‘5’ ke 1019xxxxxxx. Aku SMS balik ‘Hang boleh gi mampus. Ingat aku bodoh macam pak hang ka tak tau airtime sharing?’

2 comments:

Anonymous said...

Rajin tul Pha nak tulis panjang lebar ni :)

Pun

Foxey said...

I
hmm... kenapa susah sgt nak memandu secara berhemah kat Malaysia ni ek? Kenapa perlu diingatkan setiap kali musim perayaan 'Pandulah berhati2 dan ingatlah org yg tersayang'? Kenapa sendiri tak boleh berfikir ke akibatnya jika berlaku kemalangan?

II
Bab sms ni pun satu... Wonder how can people be easily fooled?