Tuesday, February 27, 2007

Tips Untuk Menjadi Juara Akademi Fantasia

1. Pastikan jantina anda lelaki. Kalau anda pompuan, tak perlu baca tip selanjutnya sebab abis kuat anda boleh dapat tempat kedua saja, no matter how good your vocal and performance.

2. Adakah anda dari keluarga susah/orang kampung? Kalau ya, peluang anda untuk menjadi juara adalah cerah kerana penonton suka membantu menaikkan taraf ekonomi orang susah ni. Untuk hal ini juga, kalau anda dari golongan yang agak berada, cuba register alamat kat kampung setinggan, flat DBKL atau rumah atuk/wan/nenek kat kampung. Juga bila di interview, atau bersembang dengan peserta lain, pastikan kamera menangkap anda sedang bercerita kesusahan keluarga anda serta niat anda menyertai AF sebab ‘nak tolong mak ayah’.

3. Anda tak boleh serius, orang serius kena belajar muzik kat UiTM. Di AF, anda perlu bersifat blur. Kalau tak blur pun, anda perlu selalu buat lawak ala-ala budak kampung. Dua juara terdahulu dah buktikan!

4. Kalau anda lepas ke konsert prelude, pastikan anda menyanyi lagu nasyid atau lagu-lagu bercorak "ketuhanan". Orang mesti suka sebab imej "alim" anda. Atau kalau tak boleh, pastikan kameraman follow anda dalam surau Astro!

5. Bila dah dalam AF, pastikan anda mengetuai bacaan doa selamat (doa makan tak payah sebab ramai tahu) sebagai penonjolan imej "Islam" anda. Tapi dalam masa yang sama, jangan lupa tergedik-gedik dengan peserta pompuan. Ini membolehkan anda dilabel sebagai "versatile". Oh, kalau anda gaya-gaya urban, tak perlu buat begini sebab orang akan kata anda hipokrit atau berlakon sahaja!

6. Sebut pasal versatile, pastikan anda boleh nyanyi sebarang jenis lagu dari dangdut sampai heavy metal. Oh, jangan risau kalau terlupa lirik...kalau anda dah tepati selera penonton/pengundi, mereka akan tetap undi anda!
Dan bila dah jadi juara anda boleh muncul di TV dalam iklan yang menampilkan gaya budak spastik walaupun umur anda dah lebih suku abad! (Evil tak aku?) Juga anda boleh menambah koleksi kereta mahal-mahal (Proton dengan Perodua tak main la) walaupun anda langsung tak ada lesen memandu (walaupun B3). Juga anda boleh menyapu segala trofi dan anugerah yang berdasarkan undian orangramai walaupun anda payah nak dapat trofi berasaskan merit. Takpe, peduli hape, orang ramai sukakan anda kan?

9 comments:

blackpurple said...

Ha ha ha.

Dan kena buat kontrovosi bodoh sikit baru boleh menonjol..

Anonymous said...

lepas ni ko kena flameler bro :)

Alpha said...

Black
Itu le lumrah artis Malaya

anon
Flame ler..kalau aku kena flame maknanya trafik aku tinggi!

pakteh said...

Setuju

Anonymous said...

good one bro...

mentality org kite... nampak alim jer mesti chop baik...

Foxey said...

hmm... sib baik tak minat tgk... lagipun dari AF1 dulu mmg tak ikut pun...

Anonymous said...

x minat ngan AF gak Pha, malas nak follow up, dah cam citer telenovela pon ye, ada kisah gumbira, sedey dan skandalicious :)

Pun

Hasrul Halid said...

Aku benci AF... pasal yang AF lahirkan bukan artis berkualiti tapi artis yang 'diminati'...

Aku benci AF... pasai ada adegan sedih tak tentu hala, tak tenju hujung pangkal. Adalah lebih mulia kalau aku nangis untuk ayam kesayangan aku yang mati dilempar kayu api...

Aku benci AF... lagi baik aku layan Secreto D'Amor... dan lebih tinggi darjatnya untuk melayan DORAEMON atau Dragon Ball

AKU MEMANG PEMBENCI AF!

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Hebat r Alpha...

Ko tnjk yg Islam ni org main2kn.
Org skarg mmg camtu, ske main kn Islam kn?

Bgga r ko kn? Kuat agama x 2?
Aku hrp ko kuat agama gak, bkn stakat blakon.