Sunday, March 18, 2007

Baju Bola Punya Cerita

Replica shirt @ jersi @ baju bola boleh dikatakan jadi kemestian untuk peminat bola masa kini teruatamanya sejak awal 90an bila bolasepak mempunyai nilai komersil yang lebih tinggi berbanding sebelumnya. Tengok aje di mana-mana bolasepak menjadi permainan ‘utama’ baik di England mahupun Malaysia, jersi pasukan-pasukan ternama sentiasa kelihatan di khalayak ramai sebagai tanda sokongan individu berkenaan terhadap pasukan pujaan (dan pemain) mereka. Cuma harga jersi original yang boleh mencecah RM300 yang menjadi halangan. Tapi terima kasih kepada industri cetak rompak, baju-baju bola ni boleh dibeli hingga serendah RM20. Dulu kualiti cetak rompak ni teruk ditambah dengan label entah apa-apa (ingat Fly Hawk, Joelouis dan lain-lain?) Sekarang kualitinya lebih baik dan diletak logo jenama asal. Tak la segan sangat nak pakai…

Aku pun tak terkecuali (tapi tak beli cetak rompak punya – bukan berlagak tapi sebab takde saiz!). Masa aku kat UK dulu memang aku beli la terutama masa summer sale bila jersi lama dijual setengah harga (GBP16-17 lebih kurang RM64-68 masa tu). Yang baru pun aku beli jugak bila ada duit lebih. Dan pastinya jersi Man Utd yang aku cari (ye la aku support Man U!) Tapi jersi lain pun aku beli jugak kalau berkenan kat mata. Tapi jangan gatal2 nak pakai kat tempat selain bandar/ kawasan asal team tu. Aku dulu pernah budak2 muda mat saleh cakap indirectly kat aku “What the F**k?!“ bila aku pakai jersi Blacburn Rovers kat London! Terus aku tukar T-shirt biasa kat toilet!

Untuk bukti betapa biolnya aku, aku bagi list baju yang aku beli. Tapi banyak aku dah bagi orang/jual. Yang bertanda (*) tu dah takde lagi dengan aku….

Manchester United (home) 1994-96
Manchester United (home) 1996-1998 ‘Solskjaer 20’
Manchester United (home) 1998-2000 ‘G. Neville 2’
Manchester United (home) 2000-2002 ‘Yorke 19’
Manchester United (home) 2002-2004 ‘v. Nistelrooy 10’
Manchester United (away = kelabu) 1995-96 ‘Sharpe 5’
Manchester United (away = putih) 1996-97 ‘Giggs 11’*
Manchester United (away=putih) 1997-99 ‘Keane 16’
Manchester United (away=dark blue) 1999-2000 ‘Giggs 11’
Manchester United (third=hitam) 1998-99 ‘Stam 6’
Manchester United (third = biru putih) 1995-96 ‘Cantona 7’
Manchester United (third=biru) 1997-98 ‘Beckham 10’*
Manchester United (third=putih) 1999-2000 ‘Scholes 18’
Manchester United Champions League 1999-2000*
Tottenham Hotspur (home) 1995-1997 ‘Fox 7’
Tottenham Hotspur (away) 1994-95*
Tottenham Hotspur (third) 1996-97 ‘Sheringham 10’*
Newcastle United (home) 1995-1997 ‘Ginola 14’*
Newcastle United (home) 1999-2001 ‘Shearer 9’*
Blackburn Rovers (home) 1994-1996
Blackburn Rovers (away) 1995-96*
Sheffield Wednesday (home) 1995-97 ‘Carbone 8’*
Arsenal (home) 1996-98 ‘Vieira 4’*
Chelsea (home) 1996-98 ‘Le Saux 14’*
Paris Saint-Germain (home) 1997*
Ajax Amsterdam (home) 1996-98
Ajax Amsterdam (away) 1996-98*
Bayern Munich (home) 1995-97*
Glasgow Rangers (home) 1996-98
Juventus (home) 1997-99 ‘Del Piero 10’*
England (home WC98) ‘Shearer 9’*
Argentina (home WC98) ‘Batistuta 9’
Italy (home Euro 96) ‘Maldini 3’*
France (home Euro 96) ‘Zidane 10’*
Scotland (home WC98)*

Baju
Man U biru 'Beckham 10' tu ada cerita kelakar sikit. Ada sorang 'lalang' ni kata kat aku..."Wei, mana Beckham pakai nombor 10!" Aku bedal balik "Wei lalang, season 96-97 dia pakai 10 le...sebelum tu pakai 24...engkau ni Man U menang Treble baru nak terhegeh-hegeh support apa kes?"

4 comments:

foxey said...

mak aiii... banyaknya koleksi Alpha ni... pergh!

Anonymous said...

apa khabar, alpha

Nama saya Paul. Saya ni peminat besar Ruud Van Nistelrooy. Saya dah lama cari baju united dia tapi sekarang tidak ada jual lagi. Saya dah pergi official laman web united tapi baju dia dah tak ada lagi.

Saya harap kamu boleh jual atau beri saya baju yang bernama :

Manchester United (home) 2002-2004 ‘v. Nistelrooy 10’


sila email saya di : magic_poh@hotmail.com

saya harap menerima reply kamu...

alirockdeng said...

haloo alpha
hang nk jual ker baju tu???
aku nak beli bole???
koll aku kat 0193689542

Anonymous said...

BAJU TOTTENHAM BERAPA HARGA ..
SMS HARGA DI 013-3313101

ADE JUAL BAJU TOTTENHAM WARNA COKLAT ...