Sunday, June 24, 2007

Tauge Yang Di'Kencing'

Alkisah ceritanya:

"Hehehehh, mesti ramai suka makan taugeh nak pulak campur dlm char kuey teow.......hmmm rangup. Tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la..........beli sket, jgn makan dulu, sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane...........dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

Keputusan yg mungkin boleh didapati..........lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam, bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri. Kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang jer, kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja........

nih info dari "pegawai opis" (sic) aku yg pernah buat lawatan ke pusat2penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha yanun alip. Siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2 taugeh tu............dan kenapa taugeh jodik mangsa?

Sebabnya taugeh ni jenis pokokmenyimpan air siraman bulat2 terus dlm batangnya........tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ketanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja..............tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis..............tu sbbnya kalausimpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham..............so bagitaula kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 hanching dgn taugeh2 bumiputera..........."

Untuk orang yang makanan harian dia semuanya dari KFC, McD, mamak, abang bawak van dan seangkatan mereka, cerita pasti menggentarkan. Ataupun orang yang mudah terpengaruh dengan cerita merepek…Juga orang yang tak tau (atau tak mahu tahu) konsep economy of scale! (typical mitos camni, dia akan bubuh authoritative figure macam 'pegawai' untuk 'kuatkan' hujah)

Tauge, tak kira la, putih ke yang off-white ke, lepas 3 hari akan berbau hancing sebab proses pereputan (bau hancing tu ialah ammonia yang terhasil dari proses pereputan) dan takde kena mengena dengan penyiraman menggunakan air kencing.

Kebengongan mitos ini ialah:
1. Siapa nak kumpul kencing banyak-banyak? Kalau setakat apek kebun dengan pembantu dia entah berapa lama baru boleh kumpul...kalau nak guna urea, baik guna baja urea yang lebih murah dan praktikal. Dan satu lagi, dengan merujuk kepada tandas awam Malaysia, kan hancing gila? Kalau disiram dengan air kencing, takyah 3 hari, time-time tu jugak dah hancing!


2. ‘Penerangan’ proses fotosintesis yang langsung tak betul! Aku ingat budak Form 1 pun boleh terangkan apa dia proses fotosintesis…atau korang check sendiri kat Wikipedia ke mengenai proses tersebut. BTW tauge ada akar ye….dan dari akar le air dan mineral diserap. (Pokok kiambang yang terapung dalam air pun ada akar!)

Yang menariknya, dalam satu forum ada thread mengenai perkara ni. Setelah diterangkan aku sendiri dan seorang yang mungkin pengusaha warung/kedai makan atau tukang masak hotel, masih ada yang ragu-ragu pasal tauge tu…

Sebagai penutup…siapa yang percaya dengan cerita ni…toksah la sebab hangpa semua dah kena kencing!!!

2 comments:

sevven said...

Aku yang tak makan sayur ni pun tahu - mana ada pokok taugeh! LOL.

JamOren said...

sapalah yg bawak mitos bengong ni...tak gi sekolah apa?