Wednesday, May 21, 2008

Pink Commandoes

Sedang aku melayari laman forum Cari.com, aku terjumpa satu thread mengenai salahlaku jurulatih GGK (Gerup Gerak Khas). Alkisahnya seorang ahli parlimen mengadu mengenai deraan atas pelatih KOMANDO...ye diulang lagi, KOMANDO. Kata YB tersebut, dia tak pernah tengok latihan sebegitu, dan dakwanya lagi, bekas komando yang beliau jumpa juga berkata mereka tidak pernah dipijak kepala ketika latihan. Kata dia lagi, kepala adalah anggota badan paling tinggi darjatnya dan tidak patut diperlakukan sewenang-wenangnya. Juga kata YB tersebut, ibu bapa juga tak mahu anak mereka diperlakukan sebegitu jika memasuki ATM.

Semua orang nak popular ye? Gamaknya lepas ni latihan komando setakat pakai Counterstrike dengan Splinter Cell, ujian jasmani dalam air-conditioned gym serta jurulatih yang lemah lembut serta berbudi bahasa yang tinggi. Katanya bekas SU Politik MINDEF, tapi macam dia tak tahu yang latihan komando adalah 100% secara sukarela oleh anggota TD yang dah sedia berkhidmat? Ni bukan boot camp kat PD tu (kalau rekrut baru nak masuk TD, ye la jugak). Kat kem Sungai Udang pulak siap ada slogan 'Kedatangan anda tidak diundang - jika ragu sila pulang'.. Dan ada dia tahu pasal latihan SERE? Dan ada dia kaji sejarah di mana anggota komando ni lah yang akan menerima nasib paling buruk jika ditawan musuh - contohnya Hitler yang mengeluarkan 'Commando Order' pada 1943, tu tak campur kena siksa kaw-kaw punya. Kena pijak kepala would be the least of the captured commando's concern! Gamaknya kalau dia tengok video latihan KOPASSUS dengan Spetznaz, terus muntah hijau!

Banyak lagi cara nak popular YB......

3 comments:

Acik Aminbakish said...

Saya setuju..... nak lembik2 baik tak yah jadi komando.

Hasrul Halid said...

hahaha! mana ada menteri yang bijak kat sini. Semuanya bodoh-bodoh belaka!

Alpha said...

Hasrul
Masalahnya yang cakap tu bukan menteri...MP PAS! 2x5 la kot?