Thursday, June 12, 2008

Pameran Jubli Emas TUDM

Setelah mendengar keluhan orang Shah Alam mengenai pergerakan udara di angkasa Subang...aku nak bagitau pengalaman aku masa pergi TUDM Subang minggu lepas. Memang cantik la Jubli Emas TUDM jatuh sama tarikh dengan time aku balik kampung (atau sebenarnya aku yang adjust cuti supaya dapat pergi Subang? Haha!)

Sebab hari Ahad maka famili adik aku pun nak join sekali. Wife aku tak nak pergi memandangkan anak aku baru 3 bulan...takkan nak jemur kat tarmac tu? Lagipun bukan lama sangat, menjelang tengahari kami dah balik dah. Aku cakap adik aku, kita keluar pukul 7. Bukan apa, biar senang nak cari parking sedekat yang boleh! Itu pun keluar pukul 7.20 tapi sebab jalan tak jem serta gaya pemanduan adik aku yang lebih terer dari aku...maka pukul 7.45 dah sampai. Masih agak kosong lagi parkir Masjid TUDM tu jadi dapat la park kat tepi pagar pangkalan. Orang agak ramai jugak melilau sekitar kawasan pameran. Sambil berposing dan snap gambar Tebuan, Sabre, Skyhawk, Hornet, Macchi (yang mana baru aku sebutan dia bukan 'Maci' tapi 'Maki'), Flanker, Fulcrum, Hawk, Tigereye, King Air, Hercules juga beberapa pesawat ringan awam kami bersembang dengan pengawas pesawat dimana aku dapat tahu Maki tu akan diupgrade. Juga kelihatan bebrapa pengunjung sakan mengambil gambar cockpit Maki dan Hawk, dimana aku rasa tu bukan spy, tapi modeler nak buat detail research!

Habis di tarmac kami bergerak ke hangar dimana sebiji Flanker serta persenjataan pesawat dipamerkan, juga booth untuk skuadron-skuadron TUDM serta kontraktor mereka. Sedang aku membaca data placard bom panduan TV Kh-59, seorang pegawai menegur, menanyakan aku dari mana. Mendengar aku dari Kedah dia bertanya dari mana aku tahu pasal pameran tersebut. Aku kata melalui forum-forum tempatan....yang menyebabkan dia ingat aku ex-serviceman! Kata pegawai tu, ada orang komplen pasal takde publisiti. Tapi kata dia kalau buat publisiti meluas, nanti tak terkawal pulak! Dan perbualan aku melalut kepada persenjataan yang dipamerkan (cuma aku terlupa nak tanya, kenapa tak pamerkan RVV-AE atau AIM-120?) Menjelang masa ni, orang dah mula ramai dan keadaan menjadi sesak-panas! Sedang aku melawat booth 17 Skuadron, terdengar bunyi enjin pesawat dihidupkan. Ya! Masa untuk pertunjukan udara...dan orang mula meninggalkan hangar. Aku cakap dengan adik aku, kita lepak bawah sayap C-130 redup sikit!


Sebab tercari-cari pesawat yang akan membuat persembahan, burung terbang pun orang ingat pesawat! Persembahan dimulakan dengan acara terjun bebas anggota PASKAU dari pesawat CN235 (nampak CN tu terbang tinggi tapi tak perasan pulak ada empat objek hitam tu orang!). Sedang khayal tengok tiba-tiba penonton dikejutkan deruman kuat dua pesawat Hawk (hampeh betoi, datang dari belakang - Shah Alam) yang turut menyebabkan banyak budak-budak menangis ketakutan! Salah sorangnya anak sedara aku yang akhirnya menutup mata sepanjang persembahan! Hawk juga membuat mock strike dimana dentuman pyrotechnics menyebabkan lagi ramai budak menangis!


Persembahan diteruskan dengan pertunjukan spie rig oleh pesawat Nuri serta anggota PASKAU tadi. Ini diikuti dengan persembahan aerobatik pesawat PC-7 (bila ingat balik, macam merdu aje bunyi propeller ni). Persembahan seterusnya oleh pesawat F/A-18D Hornet yang juga membuat persembahan aerobatik (dan mengingatkan aku betapa kuatnya bunyi enjin F404).


Persembahan Hornet diikuti oleh pesawat MiG-29N dimana 3 pesawat mengambil bahagian - satu solo flight makala yang dua lagi terbang bersama. Time Fulcrum ni senang sikit nak ambik gambar pasal asap ekzos serupa lori balak....cuma aku rasa pelik sikit, ada ketikanya tak dengar bunyi enjin RD33 tu.....


Persembahan terakhir merupakan persembahan paling ditunggu-tunggu...Flanker! Pesawat tempur terbaru TUDM ini menunjukkan kebolehan supermaneuverability, meliang-lintuk aku tengok aerobatik dia...omputih kata 'poetry in motion'...sayang depa tak buat Pugachev Cobra. Dan macam Fulcrum tadi, ada masanya tak kedengaran bunyi enjin AL-31 tu.


Habis persembahan aku balik semula ke hangar tapi dah pukul 10 ni, orang memang dah ramai sangat, potong stim aku nak melawat booth lain. Last2 aku pergi booth 11 Skuadron, kasi angkat sticker kereta dengan t-shirt. Berpeluh-peluh pilot/WSO yang bertukar jadi penjual souvenir!

Nampak jugak CO 11 Skuadron tu, nak bersembang dia tengah layan orang lain. Takpe le....Kat booth PASKAU pulak abis semua senjata diletak dalam bekas..itu pun tak sebanyak depa bawak masa Open Day KTU tahun lepas. Tapi ada jugak sorang tu pakai assault gear, sorang lagi pakai ghillie suit. Yang menarik ada sorang pelawat tu posing maut dengan MP-5..memang kelako!!

Settle kat dalam aku ke luar, kat booth awam. Beli la lagi sikit t-shirt untuk orang kampung....nampak jugak model yang free kalau beli Air Combat Collection dijual pada harga berganda-ganda! Nampak jugak model skala 1/100 pesawat TUDM...RM89.90 sebiji.....Baik le aku beli model 1/72....Sebab anak sedara aku dah tak tahan panas, aku pun balik le.....By this time, memang sesak habis kawasan tu. Lepas-lepas tu aku dapat tahu kehadiran dianggarkan 100,000 orang. Juga aku dapat tahu, TUDM mungkin tak buat lagi, pasal ke'jakun'an sesetengah pengunjung. Antara cerita yang aku dengar ialah, ada awek pergi main-main 'canopy jettison handle' RF-5E, ada mamat bergayut kat pitot tube Su-30MKM....dan sampah yang bersepah-sepah (major potential FOD woooo)

Gambar-gambar lain boleh dilihat dengan meng'klik' Flickr badge kat margin kanan blog aku.

4 comments:

mumuchi said...

nice coverage bro..flickr tu kemudian le tengok...

foxey said...

woohooo... thanks for the photos...

nazrin said...

bro..
ade baju sukhoi lagi extra?
nak beli leh?
terlepas la exhibition tu..=(
please contact kat email pun leh

nazfar@gmail.com..thanks

syazlina said...

lain kali wat la coverage pasal LIMA akan dtg plak, xyah aku beli perajurit atau tempur...hehehe....rindu kat TUDM...nk balik mlsia lmbat ag.