Monday, June 16, 2008

Naik!Naik!Naik!

Aku malas nak cerita pasal kenaikan harga minyak...banyak dah dalam forum bincangkan dan banyak dah bloggers yang menulis samada menyokong atau menentang.

Bila naik harga keperluan asas macam makanan dan minyak, maka kesan domino akan berlaku kan? Kat kantin tempat aku kerja ni pun makcik jual kuih dah naikkan harga dari 25 sen sebiji kepada 30 sen sebiji. (So, camne dengan janji 'penurunan harga barang' Mac lepas?)

Apa yang buat aku tersenyum sinis ialah....wife aku ada hantar kuih kat makcik tu. In fact, lebih separuh kuih dijual makcik tu dibekal samada dari wife aku (karipap aje, dua jenis) atau beberapa supplier lain. Dari 25 sen tu, dia ambik komisen 5 sen. Bila dah naik harga ke 30 sen, haha, komisen dia naik 8 sen! Amboi, modal hape tak keluar, komisen naik tiga sen....overhead dia maintain camtu jugak! Dan yang paling best, sepatutnya wife aku la yang mintak naikkan harga....

3 comments:

mumuchi said...

itu makcik tu buat rounding mechanismlah tu

foxey said...

nak order la karipap wifey u Alpha... camana ek?

Alpha said...

Alamak...dah dua orang nak booking...camne nak buat nih....