Sunday, September 13, 2009

Alah Dah Barang Secondhand!

Mula-mula sekali takziah kepada keluarga juruterbang TUDM yang terkorban dalam nahas Pilatus PC-7 di Langkawi baru-baru ini.

Aku tak nak cerita pasal tragedi tu sendiri tapi lebih kepada reaksi sesetengah orang ramai apabila berlaku kemalangan melibatkan anggota ATM serta pembelian persenjataan. Antara reaksi biasa ialah 'tu la beli lagi barang secondhand' dan 'beli barang secondhand, tapi harga mahal gila!'. OK memang yang cakap tu semua orang awam yang tak minat dalam hal ketenteraan yang hanya dapat maklumat melalui er, sumber kegemaran mereka (haha) yang mungkin hanya keluarkan maklumat yang beri keuntungan kepada mereka dan penyokong mereka.

OK lah aku rasa kat sini baik aku senaraikan peralatan ATM setakat aku tahu yang memang secondhand.....
1. Semua pesawat dan kapal awal TUDM dan TLDM yang diperturunkan dari RAF atau RN (juga negara Komanwel lain). Ini bermakna sekitar tahun 1950an hingga 1970an. Antara aset terbabit ialah pesawat pejuang CAC Sabre dan KD Hang Tuah (F433 dengan F76). KD Hang Tuah F76 masih berkhidmat sampai sekarang.
2. McDonnell Douglas A-4PTM Skyhawk. Mungkin contoh barang secondhand yang paling notorious. Tak pasti apa silapnya...sebab RSAF pun pakai Skyhawk 2ndhand....
3. Korvet kelas Laksamana - asalnya dibuat untuk Iraq tapi ditahan akibat Gulf War 1991. Tapi nak kira ni bukan 2ndhand...cuma kita beli barang yang orang lain tak jadi ambik.

Itu aja seingat aku....lainnya semua dibeli baru. Bukan apa, ada orang kata...
1. Nuri (Sikorsky S61A-4) barang secondhand padahal semua adalah belian baru cuma kita dah lama operasikan - batch pertama sampai tahun 1969!
2. KD TAR dan TR. Ini yang paling kelakar - ada yang kata kenapa la kita beli sub lama Perancis yang Perancis tak mahu 'sampai dah senget'. Kalau secondhand, kenapa pulak dulu ada berita tunjuk penyambungan badan KD TAR dan TR kat limbungan? Dah la tu, setakat ni ada dua Navy aje dah pakai - kita dengan Chile. India punya tengah buat dan Brazil baru order. Camne boleh jadi secondhand? Lain kali tengok betul-betul la...yang secondhand tu Ouessant, yang digunakan sebagai kapal selam latihan sahaja! Itu pun kalau tak salah kita sewa aje!

Sebut pasal latihan..ada mangkuk hayun dalam satu forum ni kata 'Kenapa berlatih pakai Ouessant (Agosta class) tapi nak pakai Scorpene? Bodoh!' Aku jawab senang aje...'Kenapa belajar bawak kereta pakai Kancil, tapi nanti nak bawak BMW? Bodoh!'

4 comments:

Hairil Rizal said...

Well placed dear bro.

mumuchi said...

porem mana tu..nak jugak balas..:>)

Hasrul Halid said...

'Kenapa belajar bawak kereta pakai Kancil, tapi nanti nak bawak BMW? Bodoh!'

Alpha, mintak izin nak guna 'ayat' ni kat mana-mana sekali pun.. baik secara maya atau di dunia realiti.

Alpha said...

muchi..Cari la mana lagi...kat CI.

Hasrul...diizinkan...jangan lupa bayar royalti..hehehe