Thursday, May 14, 2009

Air Zam Zam?

Semua tahu air zam zam kan? Air yang keluar dari perut bumi hasil hentakan kaki Nabi Ismail AS dan masih keluar lagi sampai hari ini. Secara ruhaninya air ini amat berkhasiat dan Nabi ada bersabda yang bermaksud "Air zamzam itu diminum mengikut apa yang diniatkan atau dikehendaki"

Dan untuk memberi kredibiliti saintifik kepada perkara ini (walaupun dalam islam ada benda yang melampaui sains) maka timbul la cerita seorang saintis Jepun bernama Watashi Noname* yang mendedahkan rupa 'molekul air' yang hodoh-hodoh dan tak cun belaka dan kemudiannya berubah menjadi 'ceria' apabila didedahkan kepada muzik lembut dan perlahan dan terutamanya ayat Al Quran. And you guess it, molekul air zamzam yang paling cantik sekali!

Ni khabarnya gambar tu....


Pasal khasiat air zamzam tu Wallahu'alam tapi part nak beri 'bukti saintifik' tu yang aku sangat skeptikal. Mana taknya:
1. Setakat aku tahu, takde manusia yang boleh nampak molekul apa-apa saja terutama Watashi Noname (*"Aku takde nama" - email terbang dalam internet kan selalu tak bagi nama). Gambar yang ada pun cuma lukisan sahaja.

2. Gambar yang kononnya molekul air yang dibaca Al Quran dan molekul air zamzam tu.....aku tengok ramai kat online forum dok puji-puji....ya memang cantik. Tapi tu semua gambar snow flake! Tambahan pula yang gambar zam-zam tu sah dah kena photoshop, kasi merelit sikit kata orang Kedah.

Kat akhbar itu hari pun aku ada terbaca iklan satu syarikat ubat terkenal kat Malaysia ni, nak jual mesin proses air dia. Benda yang sama jugak - tunjuk gambar 'molekul' air yang rupa entah apa-apa dan berubah jadi 'cantik' ....and guess what? Gambar 'molekul' cantik tu pun gambar snow flake!

Dan akhir sekali, kenapa saintis Jepun tu hanya muncul sekali aje tahun 2002 dan tak muncul-muncul lagi dalam sebarang konferens, bengkel atau konvensyen lain. Apa yang kita ada cumalah e-mail yang 'hidup' sejak 2002.

Entah la orang kita ni...

No comments: