Monday, April 20, 2009

Awek Brutal

Dalam perjalanan aku balik kampung itu hari, aku singgah kat Restoran Jejantas Ayer Keroh untuk makan tengahari. Jadi kami makan le kat A&W. Nak jadi cerita, hari tu memang teramat ramai orang terutama dari Singapore; Q nak order pun panjang. Nak senang, aku suruh famili aku duduk kat meja yang berhampiran dengan kaunter. Kat sebelah meja yang kami duduki, ada sekumpulan aweks-aweks dengan fesyen masakini..alaa yang ketat dan singkat tu....ada jugak sorang-dua yang bertudung dalam kumpulan tu.

Sedang aku beratur dalam jangkamasa yang agak lama, tak alih2 aku terdengar satu suara menjerit "Hoi! Mana makanan aku ni?!". Jadi aku agak mungkin ada sorang mamat ni yang mungkin dah kebuluran tunggu ordernya yang tak sampai-sampai...tapi bila aku tengok, mamat tu selamba aje muka, takde gaya marah pun? Bila aku dah dapat pesanan aku, aku balik ke meja dan tanya bini aku siapa yang menjerit tu? Dia kata budak pompuan yang tadi tu...yang pakai tudung lagi!

Lepas tu tambah bini aku lagi, bila burger dia akhirnya sampai, dengan nada bongkak si minah tu kata 'Abende le lambat nak mampus...macam bagus sangat kerja sini!' dan terus blah, gamaknya dah tak sabar nak sambung perjalanan. Wife aku tak pasti bebudak tu orang Singapore atau tempatan...tapi aku rasa orang Malaysia. Dan kata wife aku lagi, budak pelayan tu terkulat-kulat aje terima kata-kata camtu....

Entah la, memang aku sendiri bengang kalau order tak sampai-sampai tapi tak perlu la nak jerit2 sampai satu kedai dengar. Dah la tu, minah tu kena consider jugak orang terlalu ramai (sampai habis pecah gelas root beer sebiji) Bagi aku, bukan restoran tu yang malu tapi si penjerit tu...macam dah 1000 tahun tak pernah rasa Mozza Burger atau dah kebulur tahap kena beri Live Aid. Tapi tak tau la kalau dia jenis kulit gajah! Aku kesian dengan budak pelayan tu sebab kena maki dan kesian dengan minah tu sebab dah takde budi bahasa. Macam banyak na duit engko tu makan kat A&W!

Cuba buat macam aku....ada satu hari tu dalam 2-3 tahun lepas, aku pergi McDonald's City Plaza. Aku mintak 2 fries besar untuk takeaway...tapi sebab masa tu tengah digoreng, kena la tunggu kejap...kata budak tu lagi 5 minit. Masuk 10 minit aku tengok tak siap2 lagi tapi orang lain dah dapat dah. Bila budak tu terpandang arah aku, aku buat isyarat 'mana dia order aku?' Dan dengan gelabahnya dia capai dua McChicken dan bagi kat aku. Aku kata, 'Dik, abang order fries besar dua'. Tak tau le sebab gelabah atau apa, dia kata "Takpe bang, burger ni abang ambik saya belanja...kejap saya ambik fries tu"! Jadi tak perlu aku jerit, aku dapat fries aku, siap dapat extra burger lagi!

3 comments:

mumuchi said...

cess..mesti memang gelabah dengan renungan tajam ko tu..fasal aku kalau lambat dapat pun cuma dapat gelas kertas kecik air gas aja

sevven said...

Budak pompuan tu memang macam tak ada adab. Bak kata orang, buat malu pakai tudung (walaupun tak ada kaitan).

Ada sekali makan kat Burger King kat Petronas Lingkaran Karak masa lunch. Yang ambik order tu konon supervisor. Fries tak siap, kata nanti hantar. Dah habis aku makan siap habis baca journal paper pun fries tak hantar. Bila tanya dia kata "Eh, tak dapat lagi?" buat muka tersipu-sipu. Tak cun pun. Lepas tu hantar fries sikit pun tak minta maaf.

Hasrul Halid said...

Kalau kita 'berhemah' memang dunia ni 'aman'! malangnya tidak!