Thursday, April 24, 2008

Satu Kisah Haru

Ceritanya begini:

Satu masa dulu, seorang pemuda bernama 'A' bertunang dengan seorang gadis bernama 'I'. Sedang dalam pertunangan, A berkawan pula dengan awek bernama 'B'. B ni perangai tak elok sikit, senang cakap ada ciri-ciri bohsia. Kata A, dia berkawan dengan B sebab nak 'pulihkan' dia ni. Ok, takpe. Masalahnya, A asyik dok berkepit dengan B, dan nampak macam dah lari tujuan 'pemulihan' si A tu. In fact A diketahui ada cakap dengan B yang dia bercadang nak mengahwini B. Jadi dah tentulah I marah, kan? Tapi yang anehnya, si A ni cemburu gila dengan tunang dia. Habis disuruh tunang dia jangan keluar makan sekali pun dengan rakan sekerja lelaki. Yang lagi haru, si A sanggup travel 100km nak tengok apa tunang dia buat - siap sampai maki-hamun suruh turun jumpa dia! A juga suka mengada-adakan cerita dan menggunakan nama orang lain untuk menyokong tindakannya / merendahkan kredibiliti orang lain.

I dah tak sanggup, maka dia mengadu kat abang dia, 'G'. G ni suka berdiplomasi jadi dinasihatnya si I dan A. Tapi sekejap aje...A teruskan perangai buruk dia serta masih jalinkan hubungan dengan B. G naik bengang sampai dihambat kereta A yang sedang merendek dengan B. I akhirnya naik muak dan akhirnya putuskan pertunangan. Nak tambah sakit hati lagi, si A rupanya ada guna bomoh nak tundukkan si I!!

Fast forward lima tahun selepas itu. Kakak I, 'E' ada bercerita dengan G pasal usianya yang semakin lanjut (tak la lanjut sangat...baru 29 tahun!) dan melahirkan hasrat nak berumahtangga. Bila ditanya siapa yang nak diambil sebagai suami, E menjawab...si A!!! G terkedu sekejap sebelum mulutnya berkata-kata umpama GPMG memuntahkan peluru. Apa mungkin dia nak mendirikan rumahtangga dengan bekas tunangan adiknya? G rasa ada yang tak kena lalu menghubungi mereka yang arif. Maka didapati si A sekali lagi menggunakan ilmu kebatinan untuk menawan hati si E!!! Walaupun G merasa amat berang, akhirnya dia terpaksa akur kerana waris E yang lebih tua bersetuju untuk menjodohkan mereka (sebab nak elak masalah moral yang boleh timbul). Ini ditambah seorang waris E yang tak tahu cerita asal, kita namakan dia Mak J...dan ada personal issues dengan G. Mak J ni suka hasut orang menyebabkan E tak menghubungi G sejak pertunangannya dengan A.

G bukan apa, dia takut pisang berbuah dua kali....ye la, putus tunang sebab A buat hal...ni nak kawin dengan kakak E pulak. Memang la patut A diberi peluang kedua, tapi kalau dia ikhlas...kenapa perlu guna ilmu batin sekali lagi???? Apa yang G boleh buat ialah berharap E akan berbahagia ke akhir hayat....dan berharap agar dia tak keluar ayat 'Kan aku dah cakap...kau tu degil!!!' di suatu ketika nanti.

Apa korang buat kalau korang jadi si G tu?

2 comments:

Hasrul Halid said...

Bro, aku baca dua tiga kali.. dan di akhir kalam.. apa yang aku faham adalah..

errr.... 'konfius antara penggunaan huruf-huruf roman I, G, J etc'. Len kali aku cadangkan engko ganti dengan nama Mike, Jack, Rowan, Natalie atc untuk menukarkan imej kemelayuannya!

kehkehkehkeh!

Anonymous said...

sokong Hasrul nya stat, Pha wa fenin lah baca jalan citer tu huhuhuhuhu siap wa tulis kat kertas sebab nak paham watak huruf Roman, tpi sehingga kini wa keliru hehehehe cuma paham part si A, G ngan E je.... seriau kan?? G terpaksa redha je ngan ketentuan jodoh E ngan si A tu....

Yip