Thursday, March 27, 2008

'Awak Kenal Siapa Saya?!'

Itulah ungkapan yang sesetengah bigshot (atau pasangan bigshot - biasanya pasangannya la kot?) juga orang yang perasan dirinya bigshot guna bila tak dapat apa yang dikehendakinya. Mungkin sebab mentaliti 'might is right'. Bila tak dilayan, maka egonya mengambil alih dan timbullah ayat tu sehingga akhirnya orang yang disergah tu 'menyerah'.

Tapi aku ada terbaca satu cerita (betul tak betul tu aku tak tahu le!) pasal PM British semasa Perang Dunia Kedua, Sir Winston Churchill. Alkisahnya Churchill tergesa-gesa nak ke Parlimen dari Downing Street. Nak cepat, dia naik le teksi. Sampai di Parlimen, baru dia tersedar yang dompet beliau tertinggal. Setelah konon-konon mencari duit, dia pun tanya la si pemandu - Do you know who I am? Dan dengan selambanya pemandu tu jawab - 'I don't care who you are. I have a wife and two kids to feed. Now pay your fare'. Maka terpaksa le Churchill masuk ke dalam Parlimen untuk memijam duit dari staf beliau!

3 comments:

Sastri said...

dulu2, when it comes to awarding contracts or choosing companies for tenders, friends who asked for favours used to ask me, do u know this company is own by whom? my reaction is that, lagi dia kata company orang ni punya, orang tu punya, lagi i tak select company tu...

sevven said...

A student walked into a teaching assistant's office to submit an assignment...

TA: You are late, so I'm not accepting your paper.
Student: Do you know who I am?!
TA: No; and what do I care, rules are rules.

Student quickly slipped his paper in the middle of the pile, gave a smirk, and walked away.

Hasrul Halid said...

Wah, lamanya engko hilang bro!